maanantai 12. lokakuuta 2009

Suklaa-toffeeneliöt


Viime lauantaina juhlittiin miun ja Juhan tupareita ja sinne löysin kivan reseptin Suklaaherkut-kirjasta. Siellä nimenä on Miljonäärin murotaikinaneliöt, mutta ei se kyllä kovin kuvaava nimi ole. Noista tuli todella makeita ja ne olivatkin ainoita mitä jäi yli. Toffee on tehty kondensoidusta maidosta ja sitä löytyy hyvin varustelluista ruokakaupoista ja esim. Stockmannilta tai virolaisista ruokakaupoista. Ja toffee todellakin kannattaa tehä teflonkattilassa. Miulla ei semmosta ollut niin se paloi vähän pohjaan kunnes Juha saapui kotiin ja muistutti, että onhan meillä aika korkealaitainen teflonpaistinpannu, jossa sitten keittelin toffeeta loppuajan. Ohje oli alunperin kirjassa neljälle hengelle ja triplasin sen niin sain pellillisen. Palaset kannattaa leikata tosi pieniksi.

Toisena makeana vaihtoehtona oli suklaatäytekakkua, jossa täytteenä oli tällä kertaa yksi kerros valkosuklaatäytettä ja yksi kerros tummasta suklaata tehtyä täytettä. Päälle laitoin loput suklaatäytteestä ja koitin taiteilla kermavaahtopursotukset, mutta se ei ihan onnistunut (ainakaan niin hyvin kuin piti) niin ne on vain lätkitty jotenkin päälle. Koristeet tein edellisen kakun ylijäämä-vaahtokarkkifondantista. Ihan hyvin oli säilynyt pakastepurkissa jääkaapissa. Vähän käytin sitä mikrossa niin pehmeni sopivasti. Kakun vieressä muuten näkyy ennakko-tuparilahjaksi saatu korkokengän muotoinen kakkulapio, valtavan ihana!

Oli kyllä tosi kivat pirskeet, kiitos vaan vieraille. Naapurit tuskin tykkäs kun laulettiin baarin jälkeen karaokea meillä kotona, mutta ajattelin kun kukaan ei valita niin sopii jatkaa. Vähän itsekästä joo, mutta talossa kun suurin osa tuntee toisensa ni ite ainakin laitan suht nopeesti viestiä jos yli puolen yön juhlitaan ja mölistään. Tuparilahjoista täytyy muuten mainita Ullanunelma-blogiakin pitäneen Ulla Svenskin Ullan unelmakakut -kirja. Tuskin maltan odottaa, että pääsen testailemaan reseptejä!

Suklaa-toffeeneliöt

6 dl jauhoja
375 g margariinia pieninä paloina
12 rkl fariinisokeria

Päällyste
165 g margariinia
12 rkl fariinisokeria
3 prk maitotiivistettä (á 397g)
450g maitosuklaata
(50g valkosuklaata)

Nypi voi jauhoihin kunnes seos on nokareista. Lisää sokeri ja vaivaa kiinteäksi taikinasti. Painele taikina leivinpaperilla vuoratun pellin pohjalle ja pistele joka puolelle reikiä haarukalla. Paista 190 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes paistos on kullankeltainen.
Pane päällysteen voi, sokeri ja maitotiiviste teflonkattilaan ja kuumenna varovasti jatkuvasti hämmentäen kiehumispisteeseen. Vähennä lämpöä ja keittele muutama minuutti kunnes seos on kullankeltaista ja sakeaa. Päällysteestä siis tulee aika jäykkää, joten malta vain sekoitella. Kaada päällyste murotaikinan päälle ja anna jäähtyä.
Kun päällyste on jähmettynyt, sulata maitosuklaa kuumuutta kestävässä astiassa poreilevan vesikattilan yllä. Levitä sulanut suklaa päällysteen päälle ja jätä kiinteytymään viileään paikkaan. Ja todellakin kannattaa odottaa ihan rauhassa, sillä on suklaan laittaa ennen kuin toffee on jäähtynyt, ainekset sekoittuvat keskenään.

Suklaan jähmetyttyä voit halutessasi tehdä päälle marmoroinnin. Sulata valkosuklaata ja tee leivinpaperista pursotin, jolla voi vedellä raitoja maitosuklaan päälle. Ite yritin ensin lusikalla laittaa, mutta eihän siitä nättiä tullut. Sitten vedä joko cocktailtikulla tai veitsen kärjellä poikkiviivoja vuoronperään ylös ja alas ja tsädäm, hieno marmorointikuvio on valmis. Marmorointia voi käyttää myös esim kinuskikastikkeella kermavaahdon päälle jne jne.
Anna valkosuklaankin jähmettyä ja leikkaa tangoiksi tai neliöiksi.

4 kommenttia:

  1. Heti tulin katsomaan marmorointiohjeen! Ihan tajuttoman hyvää oli kaikki. En muista kerrottiinko Tuulin kaa, mut keksittiin miltä karkilta noo neliöt maistu. Ihan selvää Twixiä, nam!

    VastaaPoista
  2. Voi hitsit mitä unelmaleivoksia! Toffee ja suklaa kuuluu molemmat meikäläisen suosikkeihin, joten näitä voisin itekin testata. Onnea uudelle blogillesi, Insanity jää kuulolle. ;)

    VastaaPoista
  3. Onnea minunkin puolestani uuteen blogiin! Piti jo aiemmin kommentoida näitä, mutta unohtui.

    Toffeeneliöt ja kakku olivat molemmat suussasulavia, joskin aika ähkyä aiheuttavia, mutta suussasulavia silti! Marmorointikuva on lisäksi havainnollinen.

    VastaaPoista
  4. Heidi, joo, niin kyl olikin! Ja erittäin sopivia siis miun karkkilakkoon :)

    Insanity, samaa mieltä ja kannattaa tehdä pienempi annos, noi on erittäin riittoisia.

    Antto, kiitoksia :)

    VastaaPoista