keskiviikko 31. maaliskuuta 2010

Sitruuna-marenkitorttu

Suunniteltiin osakunnan naisten kanssa ens viikonlopun herrapäivällisiä ja teki mieli leipoa jotain kun oli vähän kurja päivä. Miten voikaan pieni juttu aamulla (lempifarkut ei ollutkaan kuivuneet) saada koko aamun raiteiltaan ja lopputuloksena matkakortti hävisi sekä myöhästyin oppitunnilta. No, oppilaat kyl ei välittäneet pätkääkään. :) Ja uuden bussikortinkin sai keskustasta ihan kätevästi. Koska näiden sekoilujen takia rahaa paloi ihan turhaan ni ajattelin leipoa jotain mihin ei tarvitse ostaa juuri mitään kaupasta ja sitruuna-marenkitorttuun tarvittiin vain yksi sitruuna. Mahtia.
Ohje löytyi Pirkan ruokalehdestä, joka muuten pelastaa aina kun ei keksi mitä ruokaa laittaisi. Ohje oli muutenkin kiva kun pirkkamaiseen tapaan käytettiin kananmunat kokonaan. Kiisselin kun piti jäähtyä ni tein sillä välin muffinsseja niin ei uuni ollut tyhjillään päällä, muuten ehkä kannattaa laittaa uuni välissä pois päältä tai ainakin pienemmälle. Tortusta tuli kyllä tosi herkkua ja raikasta!
EDIT: Niin, fiksuhan tietenkin tekee ensin kiisselin ja sitten vasta pohjan, niin ei tartte odotella turhia.

Sitruuna-marenkitorttu
pohja:
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
100 g margariinia
1 keltuainen

kiisseli:
4 dl vettä
1 ½ dl sokeria
4 rkl Maizena-maissitärkkelystä
3 keltuaista
1 sitruunan mehu ja kuori
1 rkl margariinia

marenki:
4 valkuaista
1 dl sokeria

Mittaa kiisseliä varten kaikki aineet margariinia lukuunottamatta kattilaan. Kuumenna kunnes kiisseli saostuu ja lisää margariini ja sekoita. Anna kiisselin jäähtyä.
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Nypi jauhot, sokeri ja rasva sekaisin. Lisää keltuainen ja sekoita tasaiseksi. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Peitä reunat foliolla ja paista uunissa 10-12 minuuttia.
Lämmitä uuni 175 asteeseen. Kaada jäähtynyt kiisseli pohjan päälle. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri vähitellen. Levitä vaahto kiisselin päälle reunoja myöten. Pinnan voi tehdä epätasaiseksi esimerkiksi lusikalla, jotta marengista tulee nätti uunissa. Paista uunissa reilu 10 minuuttia kunnes marenki on kauniin vaaleanruskea. Miulla ois voinu olla hetken pidempään, mutta oli hoppu jo herkutella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti