maanantai 18. helmikuuta 2013

Pienenpienet Runebergin tortut

Helmikuu on hienoa aikaa kun on useita syitä herkutella vieläpä ihan kulturellisti ja kansallisesti. Silikonista minimuffinssivuokaa ostaessani kaupassa vinkattiin, että somisteena olleet pikkuruiset Runebergin tortut oli tehty juurikin sillä. Yhdessä myyjän kanssa pohdimme, että usein on kivempi tosiaan syödä kaksi pikkuista leivonnaista kuin yksi iso. Liemessä-blogissa oli herkullinen punssia sisältävä resepti, jota oli pakko päästä testaamaan kun aineksetkin löytyivät sopivasti kaikki kotoa. Mie oon addiktoitunut Valion Luomu omenamehuun, joten sitä löytyy aina jääkaapista ja pipareitakin oli jäänyt joulusta.
Minitorttuja tuli yhteensä 30 kappaletta, mutta onneksi ei tarvinnut ihan yksin niitä syöpötellä. Kummasti kokouksessa fiilis paranee kun nostaa parikymmentä söpöä torttua pöytään. Maku oli herkullinen ja tortut tosi helppoja tehdä, suosittelen! Ja kiitokset kuvauksesta ja käsimallina toimimisesta herroille Luoto ja Luoto. :)

Runebergin tortut
200 g huoneenlämpöistä voita
2 dl sokeria
2 munaa
2 dl mantelijauhetta
1,5 dl korppujauhoja
1 dl murskattua piparia
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl nestettä (joko 0,5 dl omenamehua ja 0,5 dl punssia tai koko määrä omenamehua)

kuorrute:
1,5 dl tomusokeria
2 rkl vettä
2 tl sitruunamehua

vadelmahilloa

kostutus:
1 dl kuumaa vettä
1 rkl punssia (tai enemmän mikäli tykkäät todella paljon punssin mausta)
1 rkl sokeria

Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen sekoittaen aina välissä. Sekoita kuivat aineet keskenään ja vatkaa ne taikinan joukkoon. Sekoita taikinaan desi omenamehu-punssisekoitusta tai pelkkää omenamehua riippuen siitä tahdotko alkoholittoman version vai et. Täytä (mini)muffinssivuoan kolot noin 2/3 taikinalla ja paista uunissa 15-20 minuuttia. Anna torttujen jäähtyä hetki vuoassa. Pyöräytä muffinssia kevyesti vuoassa, jotta se irtoaa reunoista, käännä muffinssipelti nurinpäin ja paina kevyesti pohjasta, jotta muffinssi tulee ulos. Suoraan nostettaessa muffinssi saattaa katketa keskeltä. Anna jäähtyä.
Muffinssista on leikattu lakki pois ja käännetty nurinpäin
Leikkaa jäähtyneiden muffinssien kärki tasaiseksi, jotta torttu pysyy suorassa. Ylijäämäpaloista voi tehdä korppujauhoja. Lämmitä kostutusta varten vettä, sekoita siihen sokeria ja punssia. Kasta jokainen torttu pikaisesti punssivedessä ensin toiselta puolelta ja sitten toiselta puolelta. Nosta tortut leivinpaperille leikattu kärki alaspäin ja pohja ylöspäin. Näin hillopuoli on tasainen ja nätti.
Sekoita kuorrutteen ainekset keskenään ja lisää tarvittaessa lisää tomusokeria. Siirrä kuorrute minikokoiseen minigrip-pussiin. Lusikoi pieni nokare vadelmahilloa jokaisen tortun päälle (=muffinssin pohjalle). Leikkaa minigrip-pussin kulmasta pieni palanen pois ja pursota hillon ympärille kuorrutereunus.

2 kommenttia:

  1. Emma! Kokit ja Potit -blogin arvonnassa sinulla oli tähdet kohdillaan. Laitathan minulle sähköpostitse osoitteesi, jotta saan palkinnon postiin!

    Hannele | Kokit ja Potit - ruokablogi

    VastaaPoista