Kun makeanhimo äityy suurtakin suuremmaksi on aika kaivella kaappeja. Eilen yhdeksän jälkeen totesin, että oli virhe jättää jäätelö kauppaan kun jotain makeaa teki aivan hirmuisesti mieli. Makeanhimo ei kuitenkaan ollut mitään tiettyä herkkua kohtaan, joten ihan ei tarvinnut lähteä pyöräilemään naapurikaupunginosan myöhempään aukioleviin kauppoihin. Ratkaisua ongelmaaan toi Hesarin Ruokatorstai-kirja, jota selailemalla löysin reseptin mihin löytyi - ainakin soveltuvin osin - tarvittavat ainekset. Mie tunnen Aleksanterinleivokset vadelmatäytteisinä, mutta koska vadelmahilloa ei ollut niin väliin pääsi limetahnaa, jota tykkään käyttää vähän kaiken kanssa (täytekakkuihin, paahtoleivälle jne). Onneksi jääkaapissa oli munia, sillä ilman niitä vaihtoehdot olisi supistuneet huomattavasti! Tähän tosin olisi kelvannut konjakkikin, mutta mies on enemmän viskimiehiä, joten sitäkään ei ollut. :) Noista tuli vähän paksuja kun en jaksanut kaulia enempiä kellon lähestyessä jo kymmentä. Ohjeesta tulee parisenkymmentä leivosta.
Lime-Aleksanterinleivokset
taikina:
200 g pehmeää margariinia
1 dl sokeria
1 muna tai 2 rkl konjakkia
1 tl leivinjauhetta
4 ½ dl vehnäjauhoja
täyte:
kiinteää hilloa (lime, vadelma, omena...)
kuorrute:
4 dl tomusokeria
1 ½-2 rkl kuumaa sitruunamehua tai vettä
(punaista elintarvikeväriä)
Vatkaa sokeri ja margariini vaahdoksi. Lisää konjakki tai muna. Lisää kuivat aineet ja anna taikinan levätä puolisen tuntia. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Kauli taikinasta kaksi suorakaiteen muotoista levyä ja paista noin 15 minuuttia. Anna levyjen jäähtyä ennen täyttämistä.
Levitä toiselle levylle ohut kerros hilloa ja siirrä toinen levy esim. paistinlastan avulla päälle. Miulla levy katkes keskeltä kun yritin käsin vain nostella. Mittaa tomusokeri kulhoon ja lisää pienissä erissä vettä tai sitruunamehua kunnes seos on paksuhkoa ja kiiltävää. Lisää halutessasi karamelliväriä veteen tai suoraan kuorrutteeseen. Levitä kuorrute leivoslevyn päälle ja anna jähmettyä hetki jääkaapissa ennen leikkaamista 5 cm x 6 cm leivoksiksi.
tiistai 29. kesäkuuta 2010
keskiviikko 9. kesäkuuta 2010
Raparperi-cupcakes
Gradu-kesäni on lähtenyt varsin rauhallisesti käyntiin. Kesä vaan tuntuu olevan niin täynnä kaikkea kivaa ettei opiskeluhommista tunnu tulevan mitään kuin pienissä erissä. Ja silloinkin kun suunnittelee tekevänsä jotain opiskeluhommia niin käy niinkin mahtavasti, että voittaa liput Green Dayn keikalle, ahh!! Oli kyllä todella hieno keikka. Eräs toinen todella kiva juttu oli mennä kaveriporukalla pikniköimään Töölönrantaan ja päätin pitkästä aikaa leipoa.
Viime viikonloppuna kun vietettiin serkkuni ylioppilasjuhlia oli meidän perheen perinteinen takakontti-operaatio. Meidän perheessä takakonttitapaamisiin ei liity viinanjuontia vaan ruokaa. Äiti kun raijaa Satakunnan antimia aina isot läjät meille lapsille ja niitä sitten käydään vaihtelemassa takakontista toiseen. Tällä kertaa mie sain ihanan paljon raparperia, joten piknikille päätyivät raparperi-cupcakesit. Loput raparperista pilkoin ja pakastin myöhempää käyttöä varten. Raparperi on miun mielestä todella hyvää, mutta sillä on ikävä taito sitoa kalsiumia, joten kannattaa juoda/syödä maitotuotteita raparperiherkkujen kanssa. Tässä ohjeessa maito on kätevästi taikinassa :) Ohje on Ihanilta tomaateilta, hieman muokattuna, ja siitä tulee 8-12 cupcakesia. Nämä saivat kehuja eräältä ystävältäni, joka sanoi ettei yleensä edes pidä raparperista.
Raperperi-cupcakesit
2 munaa
1 ½ dl sokeria
75 g margariinia
1 dl maitoa
2 ½ dl venhäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 ½ tl leivinjauhetta
2 dl raparperipaloja (n. 4-6 vartta, riippuen koosta)
kuorrute:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
130 g valkosuklaata
(tomusokeria)
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kuori ja paloittele raparperit. Sulata rasva. Vaahdota munat sekä sokeri ja lisää sulatettu rasva. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Lisää raparperipalat. Jaa taikina muffinivuokiin tai muffinipellin koloihin. Täytä 2/3 muffinivuoista. Paista uunin keskitasolla 20 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla ennen kuorrutusta.
Sulata valkosuklaa mikrossa: puoliteholla puoli minuuttia kerrallaan kunnes valkosuklaa on juuri ja juuri sulanut. Vatkaa tuorejuusto notkeaksi ja sekoita valkosuklaa sen joukkoon. Pursota tai luskoi cupcakesien päälle. Mie vein cupcakesit piknikille niin laitoin myös tomusokeria kuorrutteeseen, jotta siitä tuli hieman paksumpaa ja täten helpompaa pakata mukaan.
Viime viikonloppuna kun vietettiin serkkuni ylioppilasjuhlia oli meidän perheen perinteinen takakontti-operaatio. Meidän perheessä takakonttitapaamisiin ei liity viinanjuontia vaan ruokaa. Äiti kun raijaa Satakunnan antimia aina isot läjät meille lapsille ja niitä sitten käydään vaihtelemassa takakontista toiseen. Tällä kertaa mie sain ihanan paljon raparperia, joten piknikille päätyivät raparperi-cupcakesit. Loput raparperista pilkoin ja pakastin myöhempää käyttöä varten. Raparperi on miun mielestä todella hyvää, mutta sillä on ikävä taito sitoa kalsiumia, joten kannattaa juoda/syödä maitotuotteita raparperiherkkujen kanssa. Tässä ohjeessa maito on kätevästi taikinassa :) Ohje on Ihanilta tomaateilta, hieman muokattuna, ja siitä tulee 8-12 cupcakesia. Nämä saivat kehuja eräältä ystävältäni, joka sanoi ettei yleensä edes pidä raparperista.
Raperperi-cupcakesit
2 munaa
1 ½ dl sokeria
75 g margariinia
1 dl maitoa
2 ½ dl venhäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 ½ tl leivinjauhetta
2 dl raparperipaloja (n. 4-6 vartta, riippuen koosta)
kuorrute:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
130 g valkosuklaata
(tomusokeria)
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kuori ja paloittele raparperit. Sulata rasva. Vaahdota munat sekä sokeri ja lisää sulatettu rasva. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Lisää raparperipalat. Jaa taikina muffinivuokiin tai muffinipellin koloihin. Täytä 2/3 muffinivuoista. Paista uunin keskitasolla 20 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla ennen kuorrutusta.
Sulata valkosuklaa mikrossa: puoliteholla puoli minuuttia kerrallaan kunnes valkosuklaa on juuri ja juuri sulanut. Vatkaa tuorejuusto notkeaksi ja sekoita valkosuklaa sen joukkoon. Pursota tai luskoi cupcakesien päälle. Mie vein cupcakesit piknikille niin laitoin myös tomusokeria kuorrutteeseen, jotta siitä tuli hieman paksumpaa ja täten helpompaa pakata mukaan.
torstai 3. kesäkuuta 2010
Marengit
Tein marenkeja jo pari viikkoa sitten, mutta vasta nyt sain aikaseksi laitella ohjeen tännekin. Viime kuun loppu meni aika tiiviisti Filosofisen tiedekunnan promootion pyörteissä. Vielä en tosin päässyt maisterina osallistumaan, mutta airuena oli jo niin hauskaa, että innolla odotan sitä ihan omaa promootiota.
Vadelmajäädykkeestä jäi valkuaisia yli ja tein niistä marenkeja. Miun mielestä niistä tuli varsin hyviä, semmoisia suussasulavia eikä liian kuivia. Eli ei sellaisia niinkuin niistä pitäisi tulla :) En mielestäni kyllä tehnyt mitään väärää, mutta pitää yrittää uusiks jos tulisi sellaisia oikeanlaisia. Ohje on Suuresta Jälkiruokakirjasta ja siitä tulee kolmisenkymmentä pientä marenkia.
Marengit
3 valkuaista
1 ½ dl sokeria
5 tippaa sitruunamehua tai ½ maustemitallista suolaa
Laita uuni lämpiämään 100 (-125) asteeseen. Laita valkuaiset, ½ dl sokeria ja sitruunamehu puhtaaseen ja kuivaan kulhoon. Vatkaa valkuaisia ensin hitaasti ja lisää sitten nopeutta. Vatkaa valkuaiset niin kovaksi vaahdoksi, että vaahto pysyy kulhossa vaikka sen kääntäisi ylösalaisin. Kääntele loput sokerista vaahtoon.
Lusikoi tai pursota marengit kokkareiksi. Paista marenkeja uunin keskiosassa 45-60 minuuttia marenkien koosta riippuen. Valmiit marengit ovat kuivia ja kevyitä ja ne irtoavat hyvin leivinpaperista.
Vadelmajäädykkeestä jäi valkuaisia yli ja tein niistä marenkeja. Miun mielestä niistä tuli varsin hyviä, semmoisia suussasulavia eikä liian kuivia. Eli ei sellaisia niinkuin niistä pitäisi tulla :) En mielestäni kyllä tehnyt mitään väärää, mutta pitää yrittää uusiks jos tulisi sellaisia oikeanlaisia. Ohje on Suuresta Jälkiruokakirjasta ja siitä tulee kolmisenkymmentä pientä marenkia.
Marengit
3 valkuaista
1 ½ dl sokeria
5 tippaa sitruunamehua tai ½ maustemitallista suolaa
Laita uuni lämpiämään 100 (-125) asteeseen. Laita valkuaiset, ½ dl sokeria ja sitruunamehu puhtaaseen ja kuivaan kulhoon. Vatkaa valkuaisia ensin hitaasti ja lisää sitten nopeutta. Vatkaa valkuaiset niin kovaksi vaahdoksi, että vaahto pysyy kulhossa vaikka sen kääntäisi ylösalaisin. Kääntele loput sokerista vaahtoon.
Lusikoi tai pursota marengit kokkareiksi. Paista marenkeja uunin keskiosassa 45-60 minuuttia marenkien koosta riippuen. Valmiit marengit ovat kuivia ja kevyitä ja ne irtoavat hyvin leivinpaperista.
keskiviikko 19. toukokuuta 2010
Valkosuklaa-vadelmajäädyke
Jihuu, mie valmistuin tänään luonnontieteiden kandidaatiksi! Ja nimipäiväkin on kaiken lisäksi! Tuntuu kyllä mahtavalta kun oon yliopiston penkkejä kulutellut jo aika monta vuotta niin nyt on edes jotkut paperit vaikkei vielä maisteri olekaan. Miul on tässä vähän muita kiireitä niin en ajatellut mitään juhlia järjestää, joten kutsuin vain sisarukset käväsemään skoolaamassa. Skoolaamiseen hankin Alkon uutuutta, Emma-cavaa, joka on Espoon modernin taiteen museon nimikkokuohuvaa. Sopi jotenki päivään :)
Tuparilahjaksi saatiin hieno silikoninen kukka-kakkuvuoka ja ajattelin ekaa kertaa testata sitä. Löysin helpon ja taatusti luotettavan vadelmajäädykereseptin Suuresta jälkiruokakirjasta, jota teki mieli vähän muokata ja mikäs siihen sopii paremmin kaveriksi kuin valkosuklaa. Olo oli kuin taiteilijalla kun levitin silikonisudilla valkosuklaata vuokaan.
Ohje näyttää muuten hämäävän pieneltä, mutta siitä tuli ihan älytön määrä. Hölmönä ajattelin et tuplaanpa varmuuden vuoksi koko reseptin ja nyt on pakkanen täynnä jäädykettä. Tavallisen kuivakakkuvuoan kanssa en uskaltanut leikkiä valkosuklaalla, joten osa jäädykkeestä on ihan plainina. Varmaan kannattaa kelmuttaa vuoka niin saa jäädykkeen irtikin.
Valkosuklaa-vadelmajäädyke
150 g valkosuklaata
1 tl öljyä
4 keltuaista
1 dl sokeria
1 dl vettä
4 dl kuohukermaa
3 dl vadelmia
Sulata valkosuklaa. Öljytä silikonivuoka ja pyyhi talouspaperilla liika öljy pois. Levitä valkosuklaa vuoan pohjalle. Tässä vaiheessa kannattaa tarkistaa, että silikonivuoan ympärillä on muovinen rinkula, joka pitää vuoan tukevana kun sen nostaa pakkaseen.
(Levitys vaatii ehkä vielä treenausta. No mutta..eteenpäin sano mummo lumessa) Laita vuoka pakkaseen siksi aikaa kun teet jäädykkeen.
Sekoita keltuaiset, sokeri ja vesi kattilassa. Kuumenna seosta voimakkaasti vatkaten kunnes se sakenee. Anna jäähtyä silloin tällöin sekoitellen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita soseutetut vadelmat joukkoon. Nostele vadelmakermavaahto jäädykeseokseen, kaada vuokaan ja pakasta vähintään neljäksi tunniksi.
Tuparilahjaksi saatiin hieno silikoninen kukka-kakkuvuoka ja ajattelin ekaa kertaa testata sitä. Löysin helpon ja taatusti luotettavan vadelmajäädykereseptin Suuresta jälkiruokakirjasta, jota teki mieli vähän muokata ja mikäs siihen sopii paremmin kaveriksi kuin valkosuklaa. Olo oli kuin taiteilijalla kun levitin silikonisudilla valkosuklaata vuokaan.
Ohje näyttää muuten hämäävän pieneltä, mutta siitä tuli ihan älytön määrä. Hölmönä ajattelin et tuplaanpa varmuuden vuoksi koko reseptin ja nyt on pakkanen täynnä jäädykettä. Tavallisen kuivakakkuvuoan kanssa en uskaltanut leikkiä valkosuklaalla, joten osa jäädykkeestä on ihan plainina. Varmaan kannattaa kelmuttaa vuoka niin saa jäädykkeen irtikin.
Valkosuklaa-vadelmajäädyke
150 g valkosuklaata
1 tl öljyä
4 keltuaista
1 dl sokeria
1 dl vettä
4 dl kuohukermaa
3 dl vadelmia
Sulata valkosuklaa. Öljytä silikonivuoka ja pyyhi talouspaperilla liika öljy pois. Levitä valkosuklaa vuoan pohjalle. Tässä vaiheessa kannattaa tarkistaa, että silikonivuoan ympärillä on muovinen rinkula, joka pitää vuoan tukevana kun sen nostaa pakkaseen.
(Levitys vaatii ehkä vielä treenausta. No mutta..eteenpäin sano mummo lumessa) Laita vuoka pakkaseen siksi aikaa kun teet jäädykkeen.
Sekoita keltuaiset, sokeri ja vesi kattilassa. Kuumenna seosta voimakkaasti vatkaten kunnes se sakenee. Anna jäähtyä silloin tällöin sekoitellen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita soseutetut vadelmat joukkoon. Nostele vadelmakermavaahto jäädykeseokseen, kaada vuokaan ja pakasta vähintään neljäksi tunniksi.
Ota jäädyke pakkasesta vartti ennen tarjoamista, jotta sitä voi leikata helposti.
tiistai 18. toukokuuta 2010
Puolukkapiirakka
Nyt loppui valkosuklaakausi! :) Kävin äitienpäivänä moikkaamassa äiskää ja sain mukaani ison läjän puolukoita, joista piti jotain keksiä. Harmillisesti paketti kerkesi sulaa bussimatkan aikana, joten tein piirakan ihan vaan arjen iloksi.
Viikonloppuna saatiin muuten herkutella oikein urakalla kun hyvän ystäväni valmistujaiset peruuntuivat korkean kuumeen vuoksi ja kaksi isoa suklaatäytekakkua jäi siis ilman juhlia. Äkkiä vaan viestiä kaikille ystäville, että täällä olis nyt tarjolla kakkua ja loppujen lopuksi sain kahvitella kavereiden kanssa koko viikonlopun. Ja tietenkin kiikutin pari palasta myös toipilaalle maisterille.
Puolukkapiirakka oli aika kirpsakkaa, mutta oikein maistuvaa. Meillä oli loppunut leivinjauhe ja kuumeisesti mietin, että mitä voisi laittaa tilalle. Ruokasooda ajaa (käsittääkseni) saman asian ja lätkäsin sitä noin puolet leivinjauheen määrästä. Ruokasooda kuitenkin toimiakseen tarvitsee jotain hapanta, joten laitoin hieman vanhahkoa maitoa. Oikein hyvää tuli, mutta suosittelisin kuitenkin pitäytymään alkuperäisessä ohjeessa, miun kokkailut on välillä vähän tämmöisiä kaoottisia. Ohje on Kotiruoasta.
Puolukkapiirakka
pohja:
100 g margariinia
3/4 dl sokeria
1 muna
1 tl leivinjauhetta
2 ½ dl vehnäjauhoja
täyte:
½-1 l puolukoita
2 dl kermaviiliä
½ dl sokeria
1 muna
1 tl vaniljasokeria
Laita uuni lämpeämään 200 asteeseen. Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää muna hyvin sekoittaen. Lisää kuivat aiheet. Painele taikina jauhotetuin käsin piirakkavuoan pohjalle. Kaada puolukat pohjan päälle.
Sekoita täytteen aineet keskenään sekaisin ja kaada puolukoiden päälle. Paista uunin alatasossa 25-30 minuuttia.
Viikonloppuna saatiin muuten herkutella oikein urakalla kun hyvän ystäväni valmistujaiset peruuntuivat korkean kuumeen vuoksi ja kaksi isoa suklaatäytekakkua jäi siis ilman juhlia. Äkkiä vaan viestiä kaikille ystäville, että täällä olis nyt tarjolla kakkua ja loppujen lopuksi sain kahvitella kavereiden kanssa koko viikonlopun. Ja tietenkin kiikutin pari palasta myös toipilaalle maisterille.
Puolukkapiirakka oli aika kirpsakkaa, mutta oikein maistuvaa. Meillä oli loppunut leivinjauhe ja kuumeisesti mietin, että mitä voisi laittaa tilalle. Ruokasooda ajaa (käsittääkseni) saman asian ja lätkäsin sitä noin puolet leivinjauheen määrästä. Ruokasooda kuitenkin toimiakseen tarvitsee jotain hapanta, joten laitoin hieman vanhahkoa maitoa. Oikein hyvää tuli, mutta suosittelisin kuitenkin pitäytymään alkuperäisessä ohjeessa, miun kokkailut on välillä vähän tämmöisiä kaoottisia. Ohje on Kotiruoasta.
Puolukkapiirakka
pohja:
100 g margariinia
3/4 dl sokeria
1 muna
1 tl leivinjauhetta
2 ½ dl vehnäjauhoja
täyte:
½-1 l puolukoita
2 dl kermaviiliä
½ dl sokeria
1 muna
1 tl vaniljasokeria
Laita uuni lämpeämään 200 asteeseen. Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää muna hyvin sekoittaen. Lisää kuivat aiheet. Painele taikina jauhotetuin käsin piirakkavuoan pohjalle. Kaada puolukat pohjan päälle.
Sekoita täytteen aineet keskenään sekaisin ja kaada puolukoiden päälle. Paista uunin alatasossa 25-30 minuuttia.
perjantai 30. huhtikuuta 2010
Tuulihatut (vaniljatäytteellä)
Kun meteorologi Tuuli valmistuu, eihän juhlissa voi tarjota muuta kuin Tuuli-hattuja! :) En ollut ikinä ennnen tehnyt, mutta ajattelin ettei kai se nyt voi olla niin vaikeaa. Ja ei ollut! Vaniljakiisselin kanssa oli vähän säätämistä, mutta kyllä siitäkin sitten lopulta tuli tarpeeksi paksua. Tuulihatuista olisi voinut tehdä pienempiä, mutta maukkaita ne olivat näinkin.
Oli muuten mahtavat valmistujaiset. Juhlakalut (joita siis oli kaksi) olivat ulkoistaneet osan tarjoiluista, joten ei varmaan ollut niin stressaavaa valmistella pirskeitä. Mie tein juustokakun ja tuulihattujen lisäksi väinämöisen palttoonappeja savulohi- ja mozzarellatäytteillä sekä minttuisia dominotryffeleitä, jotka tällä kertaa olivat (tai ainakin yrittivät olla) mini-cupcakeseja. Teemana oli 50-luku, jonka mie toteutin vain pukeutumisessa. Tykkään kyllä muutenkin pitää mekkoja, joten sain hyvän tekosyyn ostaa söpön mekon.
ps. Oikein hyvää vappua! Kuten aavistelin, piknikille lähtee mukaan valkosuklaajuustokakkusia. Suolaiseksi kaveriksi kakkuset saavat Nigellan vesimeloni-fetasalaattia, nams! Pitää toivoa, että sää suosii huomenna piknikkiä.
Tuulihatut
taikina:
200 g margariinia
6 dl vettä
4 dl vehnäjauhoja
6 munaa
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Kuumenna rasva ja vesi kiehuvaksi teflonkattilassa. Lisää jauhot ja sekoita voimakkaasti, kunnes taikina irtoaa kattilan pohjasta. Älä jatka sekoittamista pidempään.
Nosta kattila liedeltä ja anna seoksen jäähtyä. Lisää munat yksitellen ja vatkaa vähintään 5 minuuttia aina munan lisäämisen jälkeen. Runsas vatkaaminen saa tuulihatut kohoamaan kauniisti.
Lusikoi taikinasta nokareita leivinpaperin päälle. Paista uunin alaosassa 20-35 minuuttia tuulihattujen koosta riippuen. Älä avaa uuninluukkua 10 ensimmäisen minuutin aikana, sillä tuulihatut ovat herkkiä vedolle. Valmiit tuuli hatut ovat vaaleanruskeita, kevyitä ja kuivia. Anna jäähtyä ja pursota täytteeksi esimerkiksi vaniljakiisseliä.
torstai 29. huhtikuuta 2010
Mansikka-valkosuklaajuustokakku
Valkosuklaata jälleen! Mikähän miuhun on iskenyt ku teen vaan valkosuklaisia herkkuja. No, hyvää oli tämäkin. Tein ystäväni Tuulin valmistujaisiin kakkua, tietenkin. Tuntuu etten osaa enää keksiä muita kun kakkulahjoja.
Kakun päälle olisi tullut mansikoita, mutten löytänyt tuoreita ja pakkasesta löytyvät ei oikein näytä näteiltä eli jäi sitten vaan paljaaksi. Pohjaakin tuli aikamoinen määrä, alkuperäinen ohje käski laittamaan koko paketin keksejä. Hölmönä laitoin ensin kylmät mansikat täyteseokseen ja perään kuuman suklaan. Suklaa tietenkin jämähti samantien ja kakkuun tuli valkosuklaasattumia, mitkä ei sinänsä ole huono asia, mutta kakun pinta jäi epätasaiseksi. Kiireessä tulee höstättyä kaikenlaista...
Muistelin tehneeni tuota kakkua pari vuotta sitten, mutten muistanut sopiko paksu pohja siihen, joten otin varman päälle ja tottelin ohjetta. Silloin laitoin myös 4 liivatetta ja lopputuloksena oli se, että kun pääsin juhliin (silloinkin oli itseasiassa valmistujaiset) perille, kakku läsähti pitkin pöytiä. Siihen saattoi olla syynä myös todella kuuma kesäpäivä ja ratikassa jumittelu. Pakko muuten kertoa kun istuskelin yksin ratikassa kakku irtopohjavuoassa elmukelmutettuna niin ympärillä muut matkustajat alkoivat kuolaamaan oikein urakalla kakkua. Eräs jo suunnitteli kyytipojaksi kassistaan löytyvää kuohuviinipulloa ja toinen ehdotti, että hänellä on veitsi kassissa millä saisi palaset leikattua. :)
Ohje on MeNaisista joskus bongattu, alla muokattu versio siitä.
Mansikka-valkosuklaakakku
pohja:
200 g digestive-keksejä
75 g sulatettua margariinia
täyte:
400 g maustamatonta tuorejuustoa
2,5 dl Flora Vanilla -vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
200 g valkosuklaata
250 g pakastemansikoita
1 dl sokeria
6 liivatelehteä
0,5 dl likööriä (Triple sec, Cointreau, Licor 43...)
tuoreita mansikoita koristeluun
Murskaa keksit ja sekoita sulatettu margariini niihin. Painele keksipohja tiiviisti leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Nosta pohja jääkaappiin.
Vaahdota vaniljakastike ja sulata suklaa. Sekoita isossa kulhossa tuorejuusto, vaniljakastike ja sulatettu suklaa. Laita liivatelehdet kylmään. Sulata mansikat, lisää sokeri ja survo tasaiseksi ja lisää seokseen. Kiehauta likööri ja lisää sinne puristellut liivatteet. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon ja sekoita. Kaada seos pohjan päälle ja anna hyytyä yön yli. Koristele mansikoilla.
Kakun päälle olisi tullut mansikoita, mutten löytänyt tuoreita ja pakkasesta löytyvät ei oikein näytä näteiltä eli jäi sitten vaan paljaaksi. Pohjaakin tuli aikamoinen määrä, alkuperäinen ohje käski laittamaan koko paketin keksejä. Hölmönä laitoin ensin kylmät mansikat täyteseokseen ja perään kuuman suklaan. Suklaa tietenkin jämähti samantien ja kakkuun tuli valkosuklaasattumia, mitkä ei sinänsä ole huono asia, mutta kakun pinta jäi epätasaiseksi. Kiireessä tulee höstättyä kaikenlaista...
Muistelin tehneeni tuota kakkua pari vuotta sitten, mutten muistanut sopiko paksu pohja siihen, joten otin varman päälle ja tottelin ohjetta. Silloin laitoin myös 4 liivatetta ja lopputuloksena oli se, että kun pääsin juhliin (silloinkin oli itseasiassa valmistujaiset) perille, kakku läsähti pitkin pöytiä. Siihen saattoi olla syynä myös todella kuuma kesäpäivä ja ratikassa jumittelu. Pakko muuten kertoa kun istuskelin yksin ratikassa kakku irtopohjavuoassa elmukelmutettuna niin ympärillä muut matkustajat alkoivat kuolaamaan oikein urakalla kakkua. Eräs jo suunnitteli kyytipojaksi kassistaan löytyvää kuohuviinipulloa ja toinen ehdotti, että hänellä on veitsi kassissa millä saisi palaset leikattua. :)
Ohje on MeNaisista joskus bongattu, alla muokattu versio siitä.
Mansikka-valkosuklaakakku
pohja:
200 g digestive-keksejä
75 g sulatettua margariinia
täyte:
400 g maustamatonta tuorejuustoa
2,5 dl Flora Vanilla -vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
200 g valkosuklaata
250 g pakastemansikoita
1 dl sokeria
6 liivatelehteä
0,5 dl likööriä (Triple sec, Cointreau, Licor 43...)
tuoreita mansikoita koristeluun
Murskaa keksit ja sekoita sulatettu margariini niihin. Painele keksipohja tiiviisti leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Nosta pohja jääkaappiin.
Vaahdota vaniljakastike ja sulata suklaa. Sekoita isossa kulhossa tuorejuusto, vaniljakastike ja sulatettu suklaa. Laita liivatelehdet kylmään. Sulata mansikat, lisää sokeri ja survo tasaiseksi ja lisää seokseen. Kiehauta likööri ja lisää sinne puristellut liivatteet. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon ja sekoita. Kaada seos pohjan päälle ja anna hyytyä yön yli. Koristele mansikoilla.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)