sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Jauhoton suklaakakku

Välillä jonkun toisen bloggaus tulee itselle täydelliseen aikaan. Näin kävi tällä kertaa Kokit ja potit -blogin kanssa. Vierailulle oli tulossa kasvissyöjä, joka ei voi syödä mm. jauhoja eli haastetta riitti - tosin suurimmat haasteet koettiin suolaisen ruoan puolella. Pari päivää ennen vierailua eteen sattui ohje jauhottomasta suklaakakusta, joka ratkaisi ongelmat. Blogissa ollut kakun kuvailu vei kielen: "Kakku on sisältä samettisen pehmeä, keskeltä laavamainen ja päältä marenkimaisen rapsakka.". Tätä oli tehtävä! Kakku on ollut melkoisen riittoisa ja eräältä vieraalta se sai määritelmän suklaamunakas munien suuren määrän takia. Ja kakku on ollut niin herkullista, että suosittelen tekemään tätä vaikkei syöjissä olisikaan gluteenitonta tai jauhotonta ruokavaliota noudattavia. Osan vedestä voi korvata ja siten maustaa kakkua esimerkiksi kerma- tai suklaaliköörillä. Mie laitoin Bailey'siä ja se toimi hyvin. Kuumana kakussa likööri maistui vahvemmin, mutta jäähtyessään maut tasoittuvat.

Suolaiseksi ruoaksi tein muuten vietnamilaisia riisipaperikääröjä, joihin täytteeksi tuli kurkkua, porkkanaa, avokadoa, kylmäsavutofua, riisinuudeleita, maapähkinöitä ja sitruuna-soija-öljy-sokerisoossia. Nekin olivat oikein herkullisia :)

Jauhoton suklaakakku
250 g tummaa suklaata
250 g voita
1 dl kuumaa vettä (tai ½ dl vettä ja ½ dl appelsiinimehua, kahvia, Bailey'siä tai muuta likööriä)
1 1/2 dl sokeria
4 kananmunaa

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Sulata suklaa ja kuutioitu voi vesihauteessa tai mikrossa. Lisää sulaneeseen seokseen sokeri ja haluamasi neste. Sekoittele seos tasaiseksi ja anna jäähtyä hieman. Vatkaa munat seokseen yksitellen. Voitele irtopohjavuoka ja pingota pohjan ja reunojen väliin leivinpaperia (Huom! Vuokaa ei tarvitse jauhottaa, varsinkaan jos syöjä on keliaakikko). Taikina on todella löysää, joten kannattaa käyttää vuokaa, joka ei falskaa tai tarvittaessa vaikka piirakkavuokaa. Mie laitoin varmuuden vuoksi vuoan alle uuninpellin, mutta irtopohjavuoka piti taikinan oikein hyvin sisuksissaan. Paista uunin keskitasolla 50-60 minuuttia. Parhaimmillaan kakku on hieman jäähtyneenä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti