torstai 8. huhtikuuta 2010

Rahkapullat

  
Osakunnan kokoukseen leivottiin rahkapullia, joissa oli innovatiivisesti laitettu rusinoiden tilalle persikkaa.  Täytyy kyllä myöntää etten tehnyt pullataikinaa vaan hoidin pelkän täyttämisen. Oli nimittäin niin hienot lakkaukset kynsissä ettei pystynyt vaivaamaan taikinaa. Tai muut ei olis varmaan arvostanut turkooseja hileitä pullan seassa. Oli kyllä hämmentävän avuton ja tyttömäinen olo kun vaan patsastelin keittiössä ja muut teki hommia.
Pullaohjetta voi käyttää myös ihan tavallisiin pulliin. Ohje on Kotiruoka-kirjasta, jonka ainakin joka toinen ihminen omistaa. Itse sain oman kirjan äidiltä, kuinkas muuten.

Rahkapullat

5 dl maitoa
50 g hiivaa
1-2 munaa
1 ½-2 dl sokeria
1 rkl kaardemummaa
1 ½-2 tl suolaa
n. 1 kg (15-16 dl) vehnäjauhoja
150 g margariinia

rahkatäyte:
500 g maitorahkaa
1 dl sokeria
2 munaa
2 tl vaniljasokeria
1 tlk persikkaa (tai sitten niitä rusinoita 1 dl)

Sulata rasva ja anna jäähtyä. Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja sekoita kunnes hiiva on täysin liuennut. Lisää muna, sokeri ja mausteet hyvin sekoittaen. Lisää jauhoja kädellä alustaen ja jätä osa jauhoista käyttämättä, lisää ne vasta loppuvaiheessa mikäli on tarpeen. Lisää sulatettu rasva ja jatka alustamista. Lisää tarvittaessa jauhoja. Taikinan pitäisi irrota käsistä ja kulhon reunoista.

Anna taikinan kohota lämpimässä tilavuudeltaan noin kaksinkertaiseksi. Kärsivällisempi laittaa kulhon lämmintä vettä sisältävään altaaseen, hätäisempi taas heivaa kipon mikroon muutamaksi minuutiksi heikoimmalla teholla. Mikrossa olevaa kippoa kannattaa parin minuutin välein vilkuilla.

Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Jaa kohonnut taikina pariin osaan ja muotoile ne tangoiksi. Jaa tangot osiin ja pyörittele niistä pullia. Anna pullien kohota hetken. Tee sillä välin täyte sekoittamalla ainekset keskenään paloiteltujen persikoiden kanssa. Paina kohonneisiin pulliin tasapohjaisella ja jauhotetulla lasilla syvennys. Voitele reunat munalla ja painele haarukalla pohjaan reikiä niin ei kohoa yhtä paljon kuin meillä. Täytä syvennys rahkaseoksella. Paista uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti