sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

Sitruuna-marenki cupcakes (ja lemon curd)

Ihanaa mikä viikonloppu! Pitkästä aikaa ei ollut mitään juhlia tai menoja vaan sai vaan olla ja möllöttää kotosalla. Olikin jo vähän ikävä tätä miun ihanaa asuntoa. Otin tavoitteeksi saada gradua vähän edistettyä, mikä jopa onnistuikin (siis muutenkin kuin vain kirjan siirtäminen takaisin sohvapöydälle). Lauantai meni leppoisasti ensin hesarin ja myöhemmin siivoilun sekä leipomisen merkeissä.

Seuraan aika monia blogeja Bloglovinin kautta ja siellä voi kätevästi tykkäillä yksittäisiä postauksia, jotka jää sitten sinne omiin tietoihin ylös. Mie käytän tota ominaisuutta lähinnä ruokablogien to do -listana ja siellä on jo jonkun aikaa roikkunut Varsinaisen talousihmeen uskomattoman herkullisen näköiset sitruuna-marenki cupcakesit. Ohje kiinnosti myös sen sivutuotteen eli lemon curdin vuoksi. Viikonloppuisin juustopaahtoleivät vaihtuvan lemon curd -paahtoleipiin ja houkutti testata itse tehdyn version eroja purkkikamaan. Ei varmaan yllätä, että maku oli aivan mieletön. Koostumuksessa oli myös eroja, mie en ainakaan saanut aikaiseksi ihan niin jämäkkää tavaraa kuin mitä kaupan kama on.

Ohje on vähän monivaiheinen, mutta totaalisesti vaivan arvoinen. Tänään vierailleet mimmit ainakin kehu näiden syömistä lähes yliluonnolliseksi kokemukseksi. Ohjeesta tulee joko 24 pientä tai 12 isoa cupcakesia. Mie tein Pirkan Amerikan muffinssivuokiin ja niitä tuli 12. Ja tosiaan lemon curdin voi laittaa suoraan purkistakin, silloin jää 4 keltuaista yli. Sitruunienkin suhteen meni melko hyvin, mehun ja kuoren tarve meni aika tasan eli jokaisesta sitruunasta käytettiin sekä kuori ja mehu.

Lemon curd

150 g margariinia
5 dl sokeria
2,5 dl sitruunamehua (n. 5 sitruunaa)
3 luomusitruunan kuori raastettuna
4 munaa
4 munankeltuaista

Sulata margariini kattilassa. Lisää muut aineet ja sekoittele kunnes seos saostuu. Kiehauta viitisen minuuttia. Valuta seos siivilän läpi ja anna jäähtyä jääkaapissa. Lemon curd pitäisi säilyä kuukauden verran.


Sitruuna-marenki cupcakes

225 g pehmeää margariinia
2,5 dl sokeria
2 luomusitruunan kuori (2 rkl)
2 munaa
3,5 dl jauhoja
½ tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
1 1/4 dl piimää (tai maitoa)
1 rkl sitruunamehua

4 valkuaista
1,5 dl sokeria

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Vatkaa margariini pehmeäksi. Lisää joukkoon sokeri sekä sitruunankuori ja vatkaa kuohkeaksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita taikinana munat sekä vuorotellen kuivia aineita ja maitoa (tai piimää) sekä sitruunamehu. Lusikoi taikina muffinssivuokiin, älä täytä vuokia ihan täyteen. Paista uunin keskitasolla 20 minuuttia, mikäli tein pienempiä tai n. 30 minuuttia mikäli teit isompia muffinsseja.

Vatkaa lämmönkestävässä kulhossa valkuaisia ja sokeria. Aseta kulho vesihauteen päälle ja jatka vatkaamista kunnes sokeri on liuennut. Siirrä kulho pois vesihauteesta ja vatkaa kunnes vaahto pysyy kulhossa vaikka sen kääntäisi ylösalaisin.

Ota jäähtynyt cupcake ja sivele päälle kerros lemon curdia. Lusikoi tai pursota marenkipäällys. Paista marenkeihin vähän väriä joko uunin grillivastuksilla tai tohottimella. Jos maltat olla syömättä näitä heti, niin ne maistuu oikein hyviltä vielä seuraavanakin päivänä.

6 kommenttia:

  1. Oi vähän näyttää hyviltä :) käy kurkkaa mun blogia jos kiinnostaa...

    VastaaPoista
  2. Tää sitruunanrakastaja pistää nää nyt omalle to do -listalleen ihan kärkeen. Oon kyllä monesti tehny vähän samalla kaavalla piirakkaa, siis että muropohjalle sitruunakiisseliä ja siihen päälle marenkia, mutta nää vaikuttaa niin ylellisiltä...

    VastaaPoista
  3. Aika ihanan näköisiä, täytyy kokeilla itsekin! Mäkin olen tehnyt perus sitruunamarenkitorttua kyllä, mutta onhan noi ihan tosi söpöjä =)

    VastaaPoista
  4. Suosittelen kokeilemaan kyllä! Siinä on todellakin jotain ylellistä kun saa itse syödä herkun kokonaan.
    Vapuksi on muuten suunnitelmissa, että tekisin lasipurkkeihin juustokakkusia. Yksittäispakattu juustokakku ihan itselle kuulostaa vaan jotenkin tosi houkuttelevalta. :)

    VastaaPoista
  5. Maistuuko ne yli huomennakin

    VastaaPoista