Tossut oli nähnyt Pionilaakson sivuilla joskus aiemmin ja jännitin kovasti niiden tekemistä. Kuvalliset kokoamisohjeet, kaavat ja tarvittaessa helpompi varasuunnitelma huojensivat mieltä ja ryhdyin väkertämään tossuja. Ensimmäisen virheen tein siinä, että leikkasin kaikki osat heti kerralla, jolloin viimeiset valkoiset osat olivat kiinnitysvaiheessa jo ihan kuivahtaneita - puhumattakaan toisesta tossusta. Sokerimassa oli myös alttiimpi repeilylle ja olinkin kaulinut massan ihan liian ohueksi. Tossun tarttuivat kiinni leivontamattoon, nauhojen kiinnitys oli mahdotonta ja sormetkin oli ihan siniset. Kiinnitykseen käytin vettä, joka veltostutti massaa entisestään. Torstaina leivottu kakkupohja sentään onnistui ja opin monta asiaa, joten ihan hukkaan koko ilta ei mennyt. Parimillistä nauhaa olin ostanut kokonaisen rullan askartelukaupasta, joten sitäkin riitti lisää.
Ensimmäiset tossut siirrettynä kulhon kannelle kuivumaan. |
Muuten kakun tein Ulla Svenskin Unelmakakut-kirjan vinkkien mukaan. Olin saanut edelliseltä työpaikaltani läskiäislahjaksi lahjakortin Kokkipuotiin, josta kävin ostamassa isomman kakkuvuoan ja silikonisen minimuffinssivuoan. Molemmat pääsivät käyttöön kun tein kakun seuraksi pikkuruisia suklaa-cupcakeseja M-koristeilla. Kakusta riitti hyvin reilulle 20 hengelle kun tarjolla oli myös muuta makeaa.
Ristiäiskakku
pohja:
8 munaa
280 g sokeria (3 dl)
280 g jauhoja (4 dl), joista ½ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
täyte:
5 dl vispikermaa
4 dl vaniljakreemiä (1 dl vaniljakreemijauhetta+3 dl vettä)
200 g vadelmahilloa
kostutukseen omenamehua
päälle:
150 g voita
4,5 dl tomusokeria
1,5 tl vaniljasokeria
1 rkl vettä
3 pkt (á 250 g) vaahtokarkkikuorrutetta (1 koristeisiin ja 2 kuorrutteeksi)
Lämmitä uuni 175 asteeseen. Mikäli omistat talousvaa'an, mittaa munien paino ja kerro se 0,7:llä, jolloin saat tarvittavan sokerimäärän ja jauhomäärän painon. Voitele ja jauhoja 28 senttinen irtopohjavuoka (mie käytän kestoleivinpaperia pohjalla, joten vain voitelin vuoan). Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi kunnes massa esimerkiksi pysyy sormen päässä. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja siivilöi ne taikinan sekaan varovasti nuolijalla sekoittaen. Kaada taikina vuokaan ja paista noin 40 minuuttia uunin alimmalla tasolla. Mikäli kakun pinta tummuu liikaa, voit laittaa kakun päälle leivinpaperin. Älä kuitenkaan avaa uunin luukkua paistamisen alkuvaiheessa. Anna kakun jäähtyä hetki vuoassa ja kumoa se leivinpaperin päälle. Kakun kannattaa antaa jäähtyä vuoan alla, jotta kosteus pysyy kakussa. Kakkupohja kannattaa leipoa täyttämistä edeltävänä päivänä, jotta se ei murene niin helposti.
Valmista vaniljakreempi pakkauksen ohjeiden mukaan. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita se vaniljakreemin kanssa. Mikäli täyte jää löysäksi, voi siihen siivilöidä lisää vaniljakreemijauhetta. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan ja laita uunissa päällimmäisenä ollut pohja alimmaiseksi, jotta päällimmäiseksi tulee täysin tasainen pinta. Miun kakku tuntui kostealta jo leikkausvaiheessa, joten kostutin vain noin puolella desillä per kerros. Kostutukseen käytin Valion Luomu Omenamehua, koska se on melko kirpsakka ja siten taittaa täytteiden makeutta hieman. Mikäli kakku tuntuu kuivalta, kostuta sitä runsaammin. Levitä pohjan päälle ohut kerros vadelmahilloa ja puolet vaniljavaahtotäytteestä. Lisää keskimmäinen kakkupohja, kostuta ja levitä loput täytteestä. Miulla on tapana levittää täytettä liian vähän reunoille, joten tarkkaile kakun muotoa sivusta, jotta siitä tulee tasainen. Lisää viimeinen kakkupohja tasainen puoli ylöspäin ja kostuta se.
Valmista voikreemi vatkaamalla huoneenlämpöistä voita vaaleaksi vaahdoksi. Lisää vaniljasokeri ja tomusokeria erissä ja vatkaa tasaiseksi. Lisää vesi ja vatkaa tasaiseksi. Mikäli kreemi on liian jäykkää levitettäväksi, sitä voi lämmittää hetken mikrossa pienellä teholla. Levitä kreemi tasaisesti kakun sivuille ja päälle peittäen mahdolliset epätasaisuudet. Älä heitä loppuja kreemejä pois!
Kauli kaksi pakettia vaahtokarkkikuorrutetta kakkua reilusti isommaksi ympyräksi ja nosta kaulimen avulla kakun päälle ja tasoita se ensin päältä ja sitten sivuilta. Kaupan valmis vaahtokarkkimassa on ilmeisesti helposti repeilevää ja miekin sain olla tarkkana ettei reuna revennyt. Leikkaa ylimääräinen kuorrute pois ihan kakun juuresta, jotta kakku ei vilku alta. Asian voi onneksi ratkaista laittamalla tuollaisen nauhan kakun ympärille, jonka voi kiinnittää voikreemillä. Miun versiossa oli myös rusetti, mutta se hajosi ennen juhlapaikalle pääsyä. Kiinnitä kirjaimet tai muut koristeet voikreemillä kakkuun. Tennarit pysyvät kakun päällä ilman mitään kiinnitystä ja näin vanhemmat voivat helposti nostaa ne kakun päältä pois ja ottaa talteen (mikäli niin tahtovat).
Hieno kakku ja upeat tennarit! Harjoitus tekee mestarin... =)
VastaaPoistaKiitosta vaan! Ja niinhän se menee, epäonnistumisen voi lopettaa siihen, että oppii virheistään :)
Poista