maanantai 12. joulukuuta 2011

Macarons

Kävin viime keväänä Ranskassa ja hurahdin täysin macaronsseihin. Hurahdin niin kovin, että kanniskelin Toulousesta kahden lennon ajan rasiallista kaupungin parhaita macaronseja. Lennot kyllä myöhästelivät sen verran, että perille Helsinkiin asti pääsi vain kaksi kolmasosaa sisällöstä. Onneksi Ranskan vierailun emäntä, Tuuli, on hurahtanut yhtä kovin, joten ohjetta ei tarvinnut pitkään etsiä.

Kolme kertaa oon noita nyt tehnyt ja joka kerta ne on onnistuneet ainakin jotenkin :) Ensimmäisellä kerralla eka satsi oli ihan lättänöitä, mutta toinen pellillinen onnistui kuvan osoittamalla tavalla. Toisella kerralla taikinasta tuli niin jäykkää, että macaronseista ei tullut ihan niin sileitä, mutta maku oli silloinkin kohdallaan. Nyt kolmannella kerralla kaikki oli kohdallaan. Eroiksi olen keksinyt ainoastaan elintarvikevärin sekoituksen eli oliko sekoitettu väriä ekalla kerralla oikea määrä, joten taikinaa ei tarvinnut useaan kertaan vatkailla (jolloin se jäi liian jäykäksi), vai laitoinko väriä liiankin niukasti ja sitä sai lisäillä useaan otteeseen (jolloin taikinasta tuli liian löysää). Jauhemaisia elintarvikevärejä ostin apteekista.

Ohjeesta tulee pari pellillistä macaronseja eli noin 24 macaron-leivosta. Täytteeksihän voi laittaa mitä mielikuvitus vaan antaa myöten, mie oon kokeillut tähän mennessä pinkkeihin vadelmamarmeladia, keltaisiin lemon/lime curdia ja milloin mihinkin väriin Nutellaa.

Macarons
80 g mantelijauhetta
2 dl tomusokeria
1,5 dl sokeria
3 valkuaista
jauhemaista elintarvikeväriä

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Sekoita mantelijauhe ja tomusokeri. Erottele valkuaiset niin, ettei joukkoon pääse tippaakaan keltuaista. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Ripottele sokeri valkuaisvaahdon joukkoon ja vatkaa (sähkövatkaimella) vielä viitisen minuuttia, kunnes kulhossasi on kiiltävää ja kovaa marenkivaahtoa. Siivilöi manterijauhe-tomusokeriseos vähitellen marengin sekaan varovasti käännellen.

Mikäli tahdot useamman värisiä macaronseja, niin jaa seos eri kulhoihin. Sekoita taikinaan haluamaasi väriainetta taikinaan (koko taikinan värjääminen vie n. teelusikallisen) ja sekoita tasaiseksi.

Nostele leivinpaperilla vuoratulle uunipellille taikinaa teelusikallinen per keksi. Anna keksien levätä kymmenen minuuttia ennen kuin laitat ne uuniin. Paista uunin keskitasolla 10 minuuttia. Nostele keksit varovasti viilentymään. Keksit säilyvät jääkaapissa täyttämättöminä useamman päivän eli täytä ne vasta juuri ennen tarjoamista.

2 kommenttia:

  1. Mmmm näyttää hyvältä! Olen aina halunnut kokeilla laittamaan macaronseja mutta en vielä ehtinyt :)

    VastaaPoista
  2. Kannattaa ihmeessä kokeilla! Vaikean maineensa ansiosta edes sinnepäin onnistuneista macaronseista saa jo hyvää fiilistä :)

    VastaaPoista