perjantai 24. helmikuuta 2012

Afrikka-kakku

Kätilöksi opiskeleva ystäväni Suvi lähti vaihtoon/harjoitteluun Sambiaan ja päätin tehdä läksiäisiin Afrikka-aiheisen kakun (sen sijaan, että olisin valinnut sen toisen mahdollisen aihepiirin). Idea löytyi pienen googlettelun tuloksena LeivinLiina-blogista. Kakku sai paljon kehuja makunsa ja ulkonäkönsä puolesta, eikä suotta. Olin itsekin tosi tyytyväinen lopputulokseen. En ole pahemmin täytekakkuja tehnyt, joten täytteiden keksiminen on aina vähän jännää. Tällä kertaa alkuperäisen ohjeen täyte ei kiinnostanut liivatteen takia, joten sovelsin omasta ja ystävien päästä jotain. Leipominen on ihan parasta kun on seuraa, joten pari ystävää tuli meille etkoilemaan ja auttamaan täydellisen maun saamisessa. Etkojen loppuvaiheessa kun ruvettiin tekemään kakun päällistä, niin marmorointi meni vähän fiiliksellä, mutta yllättävän hyvin. Värit tosin olivat niin lähellä toisiaan, että tästä hämärästä pikakuvasta ei oikein näy. Lamppujen vaihtaminen on yliarvostettua.

Kivaa vaihtoa Suvi, tuu ehjänä takas!

Afrikka-aiheinen täytekakku
suklaakakkupohja
kostutukseen:
0,5 dl maitoa
0,5 dl Bailey's-kermalikööriä
(tai esim. vaniljalla maustettua maitoa)

täyte 1:
1 dl kuohukermaa
1 prk vaniljalla maustettua rahkaa
2 prk lasten mangososetta

täyte 2:
1 dl kuohukermaa
1 prk limellä ja valkosuklaalla maustettua rahkaa
n. 100 g tummaa suklaata raastettuna

kuorrutus:
125 g (suolatonta) voita tai margariinia
½ tl vaniljasokeria
4 dl tomusokeria
1 rkl vettä

päälle:
reilu puoli pötköä punaista marsipaania
reilu puoli pötköä keltaista marsipaania
vajaa puoli pötköä mustaa marsipaania


Valmista ensin suklaakakkupohja ohjeiden mukaan. Anna pohjan jäähtyä kunnolla ennen leikkamista kolmeen osaan. Valmista täytteet ensin vaahdottamalla kerma ja sen jälkeen jakamalla vaahto puoliksi kahteen kulhoon. Sekoita joukkoon rahka sekä sose tai suklaa.

Aseta uunissakin pohjalla ollut osio alimmaksi ja kostuta se maito-Bailey's-seoksella. Lisää mangotäyte väliin ja aseta seuraava osio. Kostuta ja lisää suklaatäyte. Lisää viimeinen osio.

Valmista voikreemi pehmentämällä voita sähkövatkaimella. Lisää vaniljasokeri ja tomusokeri parissa erässä ja sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi vesi ja vatkaa hetken aikaa. Kuorruta kakun reunat ja päällinen voikreemillä. Kreemi kannattaa yrittää saada mahdollisimman tasaiseksi, jotta marsipaani levittyy sille kauniisti.

Värjää puolisen pötköä keltaista marsipaania hieman oranssimmaksi punaisella apteekin elintarvikevärillä tai pastavärillä. Sekoittele fiiliksellä tai ohjeen mukaan oranssia ja punaista marsipaania marmorisen pinnan saamiseksi. Kauli marsipaanimöntti tasaiseksi joko silikonialustalla tai tomusokerin avulla. Ongelmatilanteisiin/repeämiin voi aina laittaa vähän keltaista vielä sekaan :) Kierrä marsipaanikuorrutus löyhästi kaulimen päälle ja siirrä sen avulla kakun päälle. Tasoittele ja leikkaa reunat.. kröhöm... siistiksi. Koristeiksi ystäväni taiteilivat apinanleipäpuun sekä kaksi elefanttia ja leijonaa. Mikäli koristeet ei meinaa pysyä kiinni kakun laidoissa, niin ne voi kiinnittää esim. voikreemillä. Sudi lopuksi ylimääräiset tomusokerit pois. Ja ei kun kakku kyytiin ja kohti juhlia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti