keskiviikko 9. joulukuuta 2009

Kiwoffee eli kiivi-toffeekakku


Joillekin saattaa olla tuttu banoffee-torttu tai banoffee pie, jossa on toffeeta, banaania ja kermavaahtoa. Kakkukerhossa Anni sitten päätti tehdä sitä, mutta innovatiivisesti korvasi banaanit kiivillä, joten lopputulos ei ollut ihan niin ällömakea. Rakastuin kakkuun ihan totaalisesti ja olenkin tehnyt sitä useamman kerran sen jälkeen. Ainesosia ei ole kovin montaa, joten tämä ei ole myöskään kauhean kallis. Toffee tehdään kondensoidusta maidosta, mitä nykyään löytyy aika hyvin isoista ruokakaupoista (ainakin joistain k-supermarketeista), Stockmannilta sekä etnisistä ruokakaupoista.

Kiwoffee

300 g digestive-keksejä
100 g margariinia

täyte:
397 g kondensoitua maitoa
4 kiiviä
2 dl vispikermaa
2 tl vaniljasokeria

Murenna keksit ja sekoita sulatetun margariinin kanssa. Pingota irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Taputtele keksimuruseos irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Nosta vuoka jääkaappiin odottelemaan täytteen valmistumista.
Irrota kondensoidun maidon etiketit ja laita tölkki kattilaan, jossa on kiehuvaa vettä, pariksi tunniksi. Parin tunnin jälkeen kuumuus on tehnyt tehtävänsä ja tölkin sisältö on muuttunut toffeeksi. Liesi saa olla aika kuumalla, muuten tulee liian löysää. Avatessa tölkkiä kannattaa odotella ensin hetki ja sittenkin olla varovainen ettei kuumaa toffeeta räisky ympäriinsä. Kaada toffeet pohjan päälle ja siirrä jääkaappiin jähmettymään.
Vaahdota kerma vaahdoksi ja mausta vaniljasokerilla. Pilko kiivit ja laita reilu puolet toffeen päälle, sitten kermavaahto ja loput kiivit koristamaan kakkua.

Jos tölkin laittaminen kiehuvaan kattilaan epäilyttää, niin toffeen voi keitellä myös teflon-kattilassa esimerkiksi Suklaa-toffeeneliöiden ohjeella. Silloin toffeen kannattaa antaa jäähtyä kunnolla ennen kakun leikkaamista, ettei kakku leviä pitkin pöytää.

4 kommenttia:

  1. Tää on niin hyvää! Voisin ehkä kokeilla tehdä synttärijuhliin, hmm... Sellainen kysymys, että voiko ton pohjan plus toffeen tehdä kuinka paljon etukäteen ennen kermavaahdolla ja kiiveillä täyttämistä?

    VastaaPoista
  2. Rupes tekemään mieli tätä nyt taas ihan hirmuisesti, pitää tehä uusiks joku kerta taas. Onhan tosta jo pidemmän aikaa kun oon tehnyt tuota.
    Ihan huoletta voi tehdä ainakin edellisenä päivänä. Varsinkin jos toffee meinaa jäädä löysäksi niin hyvä tehdä ajoissa.

    VastaaPoista
  3. Tää on kyllä ihan sikamaisen hyvää. Pitää joskus kokeilla itekin, kun tää resepti on nyt näin kätevästi saatavilla.

    VastaaPoista
  4. Ja raaka-aineiden määräkään ei päätä huimaa! Miut voi aina kutsua kylään herkuttelemaan :)

    VastaaPoista