perjantai 8. tammikuuta 2010

Kotitekoinen vaniljauute

Joulupukki toi hieman myöhässä ah niin ihanan Nigella Lawsonin kirjan How to be domestic goddess - Baking and the art of comfort cooking ja nyt en ole tehnytkään pariin päivään muuta kuin selaillut sen ihania reseptejä. Suklaamoussekakkua uskalsin jo yrittääkin (hieman kylläkin epäonnistuen...) ja ohjeessa oli vaniljauute yhtenä ainesosana. Näin näytti olevan myös aika monessa muussakin ohjeessa. Koska oli loppiainen ja mie oon aika laiskiainen eli en jaksanut lähteä keskustaan asti kauppaan, joten teen mitä kuka tahansa pikku nörtti tekee -googletin! Täältä löytyikin sopiva ohje ja hyllystä hieman vodkaakin. Vaniljatankoja hamstrasin jonkin aikaa sitten ku hermostuin kun lähikaupasta ei löytynyt, joten sekin onnistui. Vaniljauute vaatii kuitenkin runsaasti aikaa, joten kakkuun hujahti puolikkaan vaniljatangon siemenet.

Vaniljauute

1 vaniljatanko
2 dl vodkaa

Desinfioi lasipullo kiehuvalla vedellä. Leikkaa vaniljatanko pitkittäin auki ja kaada lasipulloon (tai -purkkiin) vodkat sekä vaniljatanko. Sulje tiiviisti ja pidä valolta suojassa. Muista välillä ravistella ja parin kuukauden päästä vaniljauute on valmista. Mikäli uute vähenee niin kaada lisää vodkaa, mutta muista vaihtaa aika ajoin myös vaniljatankojakin niin pysyy makukin kohdallaan. Ja sitten vaan ulkomaisia reseptejä testailemaan. Palaan asiaan sitten parin kuukauden päästä, että miten toi on toiminut. Parissa päivässä on jo väri muuttunut aika paljon!

EDIT: Ja hienostihan se on toiminut! Enää ei haise pahasti viinakselle, vaan runsaan vaniljaiselle. Ja värikin on tummunut.

4 kommenttia:

 1. Vähänkö mahtavaa! Tääl USAs on joka reseptissä aina vaniljauutetta, kermavaahtoonki laitetaan tota vaniljasokerin sijaan. Että ihanaa ku jaoit tänki kikan!

  VastaaPoista
 2. Itseasiassa tuota vaniljauutetta ei edes taida saada Suomesta - ainakaan kovin monesta paikkaa. Jos tulee muuten kivoja reseptejä vastaan siellä niin mie mielellään kokeilen kaikkee uutta :)

  VastaaPoista
 3. Etta onko tullu mitaan hyvaa vastaan... Mie oon ostanu oikei pienen kirjasen pelkkia resepteja varten. Ainut huono puoli, ett nail on resepteissaa kaikkii kummallisii aineksii, esim. jauhot on aina se joku all-purpose-flour, ja rasvan korvaa joku shortening (varmaa jotai margariinin tyypista..?) ym. Mutt Eva on kans kauhee kokkailee. Se ettii netista ja blogeista ain kokkailtavaa ja se sit suositteli miulleki tammosta sivustoa ku Epicurious ;)

  VastaaPoista
 4. Itseasiassa se all-purpose-flour on ihan tavallista vehnäjauhoo, tai ainaki se kelpaa. Joissain käytetään sitte self-raising-flouria missä on valmiiksi joukossa leivinjauhetta. Shorteningista en oo varma mut käsittääkseni se on vaan leivontaan tarkoitettu margariini.. Pitääkin tsekkailla tota sivustoo :)

  VastaaPoista