keskiviikko 20. tammikuuta 2010

Omenahyve ja vaniljakastike


Joskus pari vuotta sitten tein tätä omenaherkkua. Omenahyve on miun lempileivos, tai no, mikä vaan missä on marenkia päällä. Tai no, melkeinpä mikä vaan leivos. :) Ohje on siitä kiva, että munat menee kokonaan. Ei jää valkuaisia tai keltuaisia yli. Ohje on Pirkalta.

Omenahyve ja vaniljakastike

pohja:
1 pkt (400 g) murotaikinaa

täyte:
1 dl vettä
1 dl sokeria
1 kanelitanko
½ sitruunan mehu
1,5 kg happamia omenoita (esim. Jonagold)

päälle:
4 valkuaista
1 dl sokeria

kastike:
4 dl kevytkermaa
½ vaniljatanko
3 rkl sokeria
1 tl perunajauhoja
4 keltuaista
1 dl vispikermaa vaahdotettuna

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Aseta sulaneet taikinalevyt vierekkäin ja muotoile pyöreäksi levyksi. Kauli taikina voidellun piirakkavuoan (halkaisija 26 cm) pohjalle ja reunoille. Nosta pohja kylmään jähmettymään.

Kiehauta täytteen vesi, sokeri ja kanelitanko tilavassa kattilassa. Nosta kattila liedeltä ja lisää sitruunamehu. Poista omenoista siemenkodat ja kuori ne. Leikkaa omenat ohuiksi lohkoiksi ja laita ne sokeriveteen tummumisen estämiseksi. Keitä omenalohkoja sokeriliemessä kovalla lämmöllä 10-15 minuuttia, kunnes ne pehmenevät ja osin soseutuvat ja irtonainen liemi häviää. Nosta kattila liedeltä ja anna hieman jäähtyä. Pistele kovettunut pohja haarukalla, levitä omenahiilloke pohjalle. Kypsennä uunin alimmalla tasolla 20 minuuttia.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita sokeri joukkoon nostellen. Peitä omenoiden pinta joko pursottamalla tai lusikan kuperalla puolella. Marengista voi jäädä pieniä huippuja, miusta näyttää nätimmältä niin. Jatka paistamista uunin alatasolla 6-8 minuuttia, kunnes marenki on kauniin ruskeaa. Anna jäähtyä.

Valmista vaniljakastike. Kiehauta kevytkerma ja vaniljatanko kattilassa ja nosta se liedeltä. Anna kerman maustua noin 15 minuuttia. Poimi vaniljatanko pois ja halkaise se terävällä veitsellä pituussuunnassa. Kaavi veitsellä mustat siemenet vaniljantangon sisältä ja lisää ne kermaan. Sekoita sokeri ja perunajauhot keskenään ja lisää seos vatkaten keltuaisten joukkoon. Vatkaa joukkoon vaniljakerma parissa erässä. Kuumenna seosta vatkaten kattilassa (ei alumiinikattilassa) miedolla lämmöllä kunnes se sakenee. Jäähdytä kastike kunnolla. Sekoita vatkattu kerma kastikkeen joukkoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti